De ontwikkeling van een nieuw raam
- Home
- De ontwikkeling van een nieuw raam
Een blik achter de schermen: de ontwikkeling van een nieuw raam
Van idee tot premium venster
De ene dag was niet de andere. Talloze werkuren die worden gekenmerkt door een constante verandering van nieuwe ideeën, ontwikkelingen en aanpassingen behoren tot het verleden. Begin 2020 was het zover: de visie van een nieuwe generatie ramen werd tot leven gebracht. Met een unieke combinatie van innovatief design en technische knowhow is de KF 520 nu het nieuwe hoogtepunt in het Internorm-productassortiment. Dit was te wijten aan de voortdurend veranderende eisen aan moderne ramen, die een raamfabrikant als Internorm tot nieuwe ontwikkelingen leidden.
Hoofd productontwikkeling Engelbert König laat ons met een exclusieve blik achter de schermen zien hoe de weg naar het afgewerkte premiumraam eruit ziet.
Hoe is het idee van een nieuwe generatie ramen ontstaan in de productontwikkeling?
De KF 520 heeft een lange geschiedenis: Strikt genomen ontstond een paar jaar geleden het eerste idee voor een nieuwe generatie ramen.
Het basisidee achter de productontwikkeling was dat we een duidelijker onderscheid wilden maken in onze ontwerpstijlen. Onze Internorm raamwereld is onderverdeeld in vier verschillende stijlen, studio, home pure, home soft en ambiente. Tot aan de KF 520 was het onderscheid tussen deze ontwerpstijlen slechts marginaal herkenbaar in de profielen. Het designstijl studio moet in de toekomst visueel anders zijn dan de anderen ontwerpstijlen en zo invloed hebben op het uiterlijk en architectuur van het gebouw. We wilden een moderne raamoplossing ontwikkelen die past bij de tijdgeest van moderne en puristische architectuur. Ons idee was een raam zonder zichtbare vleugel, een zogenaamd glazen vleugelsysteem. Wat betekent, dat de raamvleugel van buitenaf lijkt op vaste beglazing dankzij de glasoptik. In de volgende stappen is dit idee continu ontwikkeld en aan de technische uitvoering gewerkt. Zo volgde de integratie van de I-tec Secure hardware in het raamsysteem.
Welke eisen werden er gesteld aan de nieuwe generatie ramen?
De eis was om voor de Internorm-klanten een innovatief raamontwerp te ontwikkelen met de hoogste technische normen.
De eerste prioriteit was dat we smallere aanzichten en dus smalle raamprofielen kunnen creëren. Dit moet voor zowel eendelige als meerdelige ramen mogelijk zijn. Dan natuurlijk, dat het I-tec Secure beslag integreerbaar is en dat we daardoor een zeer goede beveiliging tegen inbraak kunnen garanderen. We hadden al standaard een inbrekerklasse RC2 beslagsysteem. Dit systeem kan nu worden geüpgraded naar een hogere beveiligingsniveau, klasse RC3. De volgende vereiste was niet alleen om de stijl vorm te geven, maar ook om te voldoen aan de eisen van de klant voor een zeer modern ontwerp met hoekige profielen en een groot aandeel glas. De wens naar grootschalige beglazing en het maximaal benutten van natuurlijk licht komt al terug in de architectuur van de afgelopen jaren. Vandaar de eis om zo weinig mogelijk kader en veel glas te zien. Ramen met zeer weids uitzicht worden nu vervangen door zeer smalle kaderprofielen. We hebben dan ook geen zichtbare glaslat meer aan de binnenzijde, wat ook een veel mooiere uitstraling geeft dan traditionele raamsystemen.
Hoe lang duurde het ontwikkelingsproces tot de voltooide KF 520?
De fase totdat je weet wat je wilt, is wat veel tijd kost. Het kan soms meer dan een jaar duren. Zo hebben wij in het begin van het proces lang aan verschillende ontwerpen gewerkt. We hebben uitgebreid met klanten en partners gesproken. Er werden veel waardevolle meningen verzameld, wat een hele uitdaging was om te focussen en te kanaliseren. Maar toen de productontwikkeling eindelijk wist waar ze heen moesten, ging het relatief snel. Vanaf het moment van de implementatiebeslissing tot de productlancering heeft de ontwikkeling dan ook een jaar geduurd. Het bijzondere aan de ontwikkeling van de KF 520 was dat er ook binnen het fabricageproces het een en ander veranderde. Er zijn dus nu nieuwe systemen die het mogelijk maken dat dit raamsysteem zeer goed automatisch wordt geproduceerd en zo ook het werk voor onze medewerkers gemakkelijker maakt. Een mooie uitdaging voor het hele team, omdat deze aanpassing parallel aan de ontwikkeling van de KF 520 is doorgevoerd.
Welke functies combineert de nieuwe generatie ramen?
Met de KF 520 combineren we meer licht met de zeer slanke aanzichtbreedte.
In vergelijking met het gemiddelde raam hebben we bij een raam uit één stuk ongeveer 13 procent minder kader, respectievelijk meer glas. Bij meerdelige ramen, dus tweevleugelige ramen, is dat maar liefst 17 procent. Dit wordt gecombineerd met het beste hittewerende glas van Internorm met een zeer goede lichttransmissie. Maar niet alleen het licht, maar ook de energie-efficiëntie van het systeem is sterk verbeterd. Doordat het glas van de KF 520 voor een verhoogde energie-efficiëntie zorgt en ook het glasoppervlak vergroot is, krijg je meer passieve energie. Aan de andere kant is er het nieuwe ontwerpconcept. Met de KF 520 hebben we een heel mooi, modern design met hoekige vleugels, geringe aanzichtsbreedte, vlak met het oppervlak en een zeer harmonieuze uitstraling aan de binnenkant. In tegenstelling tot traditionele ramen maakt de glazen vleugel van de KF 520 geen verschil tussen bewegende delen en vaste beglazing.
Van welke materialen is de KF 520 gemaakt, zowel van binnen als van buiten?
Het is een wit kunststof raamsysteem. Wenst u een kleur aan de buitenkant, dan is het profiel aan de buitenkant bekleed met een aluminium schaal. Ook heeft u de mogelijkheid om aan de binnenzijde een donkergrijs oppervlak aan te passen.
Hiermee kwam een einde aan een spannend jaar van innovatie voor het gehele ontwikkelings- en productieteam van Internorm. Maar wat maakt de KF 520 uiteindelijk zo bijzonder vanuit het oogpunt van een productontwikkelaar? Voor Engelbert König ist het duidelijk,…
... voor mij als ontwikkelaar is het zeker de integratie van de nieuwe coatingtechnologie. Maar zeker ook het grote aandeel glas waardoor er meer natuurlijk licht in het pand valt en er meer passieve energie kan worden gebruikt. Maar ook het moderne kaderloze design. Al met al zal de nieuwe generatie ramen in de KF 520 zeker nieuwe maatstaven zetten op het gebied van woonkwaliteit.